25. sep. 2009

Kørselsfradrag


Hvis du hører til en af de mange studerende, som pendler frem og tilbage mellem bopæl, studiejob og studie, så kan der hurtigt findes skattebesparelser, hvis du selv beregner dit befordringsfradrag, istedet for de fortrykte tal fra Skat.

Hvad er kørselsfradrag?
Kørselsfradraget eller befordringsfradraget er indført, da man i Danmark ønsker at sikre mobiliteten - Således at folk gider køre 30 km eller mere til og fra arbejde. Desværre er værdien af fradraget sjældent holdt oppe imod udgifterne til transporten, da de beregnes efter faste satser og ikke er omkostningsbaserede.

Med andre ord, så kan du selv høste fortjenesten, hvis du gør transporten til arbejdspladsen mere økonomisk. Samtidig kan du hente yderligere besparelser, hvis du er i stand til at optimere dit grundlag for befordringsfradraget og skrive et større beløb på selvangivelsen.

Fradraget er som nævnt fastsat, men ønsker du et mere reelt fradrag på selvangivelsen, så bør du tjekke beløbet.
Penge og Privatøkonomi har undersøgt Skats beregningssystem og har konkluderet, at man vælger de vælger den korteste vej til og fra arbejde - men ikke den hurtigste, mest økonomiske eller mest miljørigtige vej.

Vælg den rigtige vej
Fradraget beregnes ud fra den normale transportvej i bil mellem bopæl og arbejdsplads. Det har ikke nogen betydning, hvilken vej man rent faktisk kører eller hvordan du transporterer dig. Hvis man kører med tog, bus eller cykel, er det stadig ruten med bil, der anvendes ved beregningen af fradraget. Den normale rute vurderes ud fra geografiske forhold, tidsforbrug og økonomisk rimelighed.

Læs hele artiklen her

Hvordan kan det blive interessant for mig som studerende?
Det bliver interessant, når du har et studiejob, som er mere end 12 km væk fra din bopæl (dit studiejob bør ligge i nærheden af et studie).

Lad os eksempelvis antage, at Martin bor i Trekroner ved Roskilde og læser Jura på Københavns Universitet.
  • Martin har 32,9 km fra hjem til skole.
  • Et periodekort koster Martin:
    980 kroner for månedskort
    Heraf 408 kroner i egenbetaling
    Heraf 229 kroner SU-rabat (60% af de 572 kroner)

    637 kroner om måneden
Martin får et studiejob en time efter skole på et advokatkontor. Han arbejder 5 dage om ugen. Selvom lønnen kun er på 100 kroner i timen, så giver det en smule studieerfaring, lidt goodwill på advokatkontoret, men vigtigst af alt giver det Martin muligheden for at udnytte sit fradrag, som han selv indberetter på skat.dk:
  • Martin har 35 km fra sin lejlighed i trekroner til advokatkontoret, der ligger et par kilometer fra universitetet.
  • Af de 35 km (x2 = 70) skal Martin selv betale de første 12 km (x2 = 24).
  • Martin kan derfor trække 46 km fra i kørsel per arbejdsdag:
  • (46 km * 190 øre) * 5 dage = 437 kroner.

    437 kroner om måneden i transportfradrag (krak.dk)
Martin har dog læst artiklen i Penge og Privatøkonomi, hvilket kommer ham tilgode nu. Istedet for at beregne sin rute via krak.dk, så benytter vi viamichelin. Her opnår vi 58 km hver vej, hvilket er helt legalt (læs hvorfor i artiklen). Med de nye tal foretager vi nu samme beregning:
  • Martin har 58 km fra sin lejlighed i trekroner til advokatkontoret, der ligger et par kilometer fra universitetet.
  • Af de 58 km (x2 = 116) skal Martin selv betale de første 12 km (x2 = 24).
  • Martin kan derfor trække 92 km fra i kørsel per arbejdsdag:
  • (92 km * 190 øre) * 5 dage = 874

    874 kroner om måneden i transportfradrag (viamichelin.com)
Pludselig blev Martin en endnu gladere studerende :-)

På skat.dk kan man tilmed melde sit fradrag fremadrettet, så du modtager fradraget omtrent samtidig med, at du skal bruge pengene - alternativt udbetales de d. 1 maj hvert år.


Kilder:

Skat
Penge og Privatøkonomi
DSB

10 kommentarer:

  1. Christoffer Juul Pedersen3. marts 2011 kl. 16.27

    Hej, jeg kan ikke længere se artiklen, kan du forklare hvordan det kan være lovligt at skrive en længere rute på end den korteste mulige?
    Mvh Christoffer Pedersen
    christofferjp (A) hotmail.com

    SvarSlet
  2. Hej Christoffer,

    Det handler i grove træk om, at man fra regeringens side ønsker at støtte miljøet. Derfor er den korteste rute, nødvendigvis ikke den hurtigste eller mest økonomiske.

    Håber det var svar nok.

    SvarSlet
  3. Hej har man også fradrag når man kører mellem sin bopæl og uddannelsessted, når ikke man har et job i nærheden?

    SvarSlet
  4. Nej det har man ikke. Tror hele artiklen blev skrevet i den ånd at det er en rigtig god ide som studerende at få sig et studiejob i nærheden af sit studiested hvis man bor et stykke væk fra studiestedet, fordi så vil man så og sige kunne tage i skole og arbejde i "et smæk" men kunne få befordringsgodtgørelse til det.

    Men det skal være et arbejde du får løn for, og der tæller uni ikke.

    SvarSlet
  5. Hvad jeg dog ikke forstår af artiklen er hvorfor de skriver "om måneden" i deres udregning..fordi hvis Martin får 874kr i fradrag for 5 dage er det så ikke om ugen..?!

    SvarSlet
  6. Øhhh, du mangler vel at gange med 4 (uger pr. måned), hvis han arbejder 5 gange om UGEN. Så bliver der tale om et betydeligt fradrag (mere værd end bus-billetten).

    SvarSlet
  7. Kan man som studerende på SU mon trække kørselsfradrag fra hos SKAT ved et 2mdrs sommerferie job ?

    vh den studerende

    SvarSlet
  8. Jep, du kan sagtens fratrække kørsel jf. indlægget - Det er underordnet af arbejdets længde.

    SvarSlet
  9. Der er dog blevet lavet ændringer på tastselv, således at man ikke længere indtaster sine km selv. Nu kører det hele via krak :-)

    - Derfor kan det stadigvæk være en god ide, at anskaffe sig et studiejob, såfremt man bor et stykke fra skolen.

    SvarSlet
  10. va hvis jeg begynder at læse i viborg og bor her på kolegi men har en lejlighed i lyngby på sjæland og også arbejdter der hver anden wekent? er det det samme??

    SvarSlet

Hvis du har spørgsmål eller ris/ros, så smid gerne en kommentar.