Man bør som udgangspunkt holde sig fra SU-lån, men alligevel vælger vi at anbefale studerende, at optage et studielån.. Hvorfor?
Danske studerende får under deres studietid tilbudt, at optage et statsligt SU-lån. De aktuelle satser betyder, at man får udbetalt 2943 kroner om måneden i op til seks år (antallet af år, hvor du har SU-klip).
Det er selvfølgelig aldrig en god ide, at optage et lån uden et fornuftigt formål. Derfor skal SU-lånet ikke spenderes på fredagsbar, bøf og beanaise. Istedet skal man lægge pengene til side og spare dem op.
Gode afdragsvilkår og en lav rente
Mens du er studerende koster SU-lånet fire procent i rente. Renterne skal sammen med lånet først betales tilbage per 1. januar et år efter afsluttet uddannelse.
Eksempelvis afslutter du uddannelse i juni 2015, så skal tilbagebetaling af lånet seneste begynde 1. januar 2017. (
læs her)
Når tilbagebetalingen begynder, så falder renten til diskontoen (den nationale udlånsrente) plus en procent. Denne ændre sig relativt ofte, men har siden 2009 ligget på under 2 procent.
I december 2011 lå den på 0,75 procent og i juli 2012 var den nede på 0,00 procent. Det betyder, at renten på nuværende tidspunkt kun er på en procent!
Massere penge, som ikke må bruges
Selvom det er fristende, at optage et SU-lån, så skal man alligevel tænke sig om. Michael Møller, der er professor ved Institut for Finansiering på CBS fortæller, at man sagtens kan opleve, at SU-lånet kan være en skidt ide på det første år pga. den lave rente. Dog vil han alligevel anbefale, at man optager SU-lånet, såfremt man har selvdisciplinen og kan lægge pengene til side.
Overbevist om lån - Hvilken bank?
Når man først er blevet overbevist om, at SU-lånet er en god ide, så begynder arbejdet med, at finde en bank som kan tilbyde en god indlånsrente.
De bedste renter opnås ved, at man binder pengene i banken i flere år. Dvs. læser du en bachelor og efterfølgende kandidat, så kan pengene uden større problemer låses fast i 2-5 år.
Vil man have overblik over aktuelle indlånsrenter, så kan man kigge nærmere på
denne oversigt
Udover en fornuftig rentesats i banken, så bør man overveje nogle andre parametre:
Krav om kapitalindskud
Når man ønsker, at oprette en højrentekonto, så stiller mange banker krav om et kapitalindskud. Det svinger aktuelt mellem 25.000 kroner og 100.000 kroner på konti bundet i 3 år eller mere.
Har du ikke kapitalen, så kan man vælge enten at sparre SU-lånet sammen og derefter gå i banken. Alternativt kan man vente med, at optage SU-lånet, indtil man har pengene. Siden 2010 har man kunne søge SU-lån med tilbagevirkende kraft for de måneder i året, hvor man har modtaget SU. Sidste frist for indeværende år er dog 5. december.
Eksempelvis kan man i december måned søge om lån tilbage fra august. Dvs. man efter 9 måneder vil have opsparret 26487 kroner, som er det mindste indskudsbeløb til en højrentekonto.
Mulighed for indbetalinger
Højrentekonti har ofte begrænsede muligheder for indbetalinger – Det er ofte kun muligt to gange om året omkring 1. april og 1. oktober.
Derfor skal man udregne i de enkelte tilfælde, hvorvidt et SU-lån er en god ide.
Nyuddannet med indskud til lejlighed
Hvis du optager SU-lån fra første måned, så vil du på fem år kunne spare 176.590 kroner sammen (baseret på 2013-satsen). Det er en god udbetaling til en bolig. Samtidig er renten på dit SU-lån langt lavere, end du vil kunne få andre steder.
Michael Møller påpeger desuden, at man i overvejelserne bør se fremad. De fleste ønsker, at købe en lejlighed efter studietiden, men tænker ikke over, at lånemulighederne med en så lav rente ikke kommer igen.
Rentetab på SU-lån
Penge.dk har lavet følgende regnestykke baseret på 2012-satserne over en 5årig periode. Hvis vi antager, at du optager lån i hele studietiden (5 år), så vil det ca. koste dig 14.000 kroner.
Du vil i løbet af 5 år modtage dit månedlige SU-lån (I 2012 på 2897 kroner). Med renter vil det give dig et tilgængeligt beløb på 178.000 kroner med renter.
Renten på et SU-lån under din studietid er pt. på 4 procent. Den samlede gæld op ca. 192.000 kroner. Renten i afbetalingsperioden er aktuelt kun 0,75 procent. Sådan et lån kan ingen bank matche.
Når du er færdig med dit studie, så står du med et billigt boliglån, hvis du sammenligner med et boliglån uden sikkerhed på mellem 12 til 15 procent.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Hvis du har spørgsmål eller ris/ros, så smid gerne en kommentar.